Blog

10+1 javaslat az évközi lakásbiztosítással kapcsolatban

#lakásbiztosítás #biztosítás évforduló #biztosítás #évközi biztosításváltás

A lakáscélú ingatlannal rendelkező szerződő felek vonatkozó, határozatlan tartamú vagyonbiztosítási szerződésüket 2024.03.01. napjától kezdődően nem csupán a kötvényen szereplő biztosítási évforduló előtt 30 nappal mondhatják fel, hanem a fent megjelölt tartam alatt is. Emellett megmarad az évforduló előtt esedékes rendes felmondás lehetősége is, vagyis váltani nem kötelező.

Mi a teendő vagyonbiztosítási károk esetén?

#viharkár #tűzkár #árvíz #villámárvíz #jégverés #beázás #biztosítás #kárbejelentés

Jelentősen megnövekedett a viharkárok, az árvizek, ezen belül a villámárvizek és a jégverések, de a másik oldalon a tűzesetek száma is. Ezekre a biztosítási eseményekre a lakás-és ingatlanbiztosítás általában kiterjed, de nagyon sokan nem tudják, mi a teendő kár esetén, hogy jogi érdekeiket a lehető leghatékonyabban érvényesítsék.


A manapság lassan már megszokott időjárás nyomán, amikor – csak saját ügyvédi kártapasztalataim szerint - tetők repülnek le egyben vagy cserepenként, templomtornyok kelnek útra, elveri a jég a termést, a házunkat és az autónkat, a házaink pincéit, termelőüzemeinket és raktárainkat elönti a víz, esetleg villámárvizek sodornak magukkal bármit - kerítést, hidat -, végül, ha megszűnik az esőzés, jön a hőség, az aszály és vele a raktár-, gyár- és erdőtüzek. Ezért összeírtam, mit javasolt tenni, és mitől érdemes tartózkodni általában a biztosított károsultaknak, ha magánszemélyek, ha társasházak, ha cégek. A konkrét teendőket a biztosítási szerződés elemzésével lehet megállapítani.